sâmbătă, 22 mai 2010

Despre romani

Am ajunst un neam de imputiti. Stramosii nostri se intorc in mormant si se intreaba cu ce au gresit pt. ca noi sa ajungem atat de rau.

Nu mai stim decat sa ne lamentam si sa ne plangem (Creanga cu a lui poveste a drobului de sare), suntem carcotasi si nimic nu e bun decat daca e perfect, iar noi nu suntem in stare nici sa ne suflam mucii fara sa nu ii lasam pe barba.

Lingem in cur si ne guduram pe langa sefi care nu o merita si la randul nostru cand ajungem in locul lor acceptam si incurajam acelasi tip de comportament de la cei de sub noi.
Suntem suspiciosi si paranoici si nu acordam increderea noastra nimanui, iar notiunea de prezumtie de nevinovitatie este inexistenta in cultura noastra.

Suntem stupizi pana la ridicol si ne place sa "ne" radem de oricine si orice (inchipuindu-ne astfel ca avem simtul umorului).


Suntem invidiosi si ranchiunosi si sapam pe oricine are potential sau chiar s-a ridicat deja de-aspura mediei. Si facem tot posibilul de a'l trage inapoi in mocirla mediocritatii sau de a'l face sa dispara dintre noi facandu'l sa emigreze


Suntem o natie in deriva. Din popor am devenit populatie, adunatura, septel, turma. Numai buna de vandut, tuns, muls, dus la taiat. Conducatorii nostri fac ce vor cu noi numai din promisiuni. Ne-arata morcovu si noi o luam la goana dupa el. Nici ca ne uitam ca in fata e prapastia. Ne'aruncam buluc in ea dupa care injuram ca nu am fost ghidati corect!

In loc sa re-luam evolutia tarii de'acolo de unde au intrerupt-o comunisti, invatand din istorie si din greseli, adoptand valorile bunicilor nostri, noi am invatat dansul din buric si trasul pe nas, condusul cu 200km/h, calcatul pe cadravrele celor "mai slabi".

E de notorietate faptul vizibil in multe multinationale ca odata ce sefii straini au fost inlocuiti cu localnici, conditiile de lucru s-au degradat: salariile au stagnat sau maririle au fost acordate pe alte criterii decat profesionale; numarul de ore suplimentare neplatite a crescut, au aparut amenintari, santaje, dezorganizarea in firma a crescut, iar gradul de competenta per global a scazut.

Divide et impera! La noi treaba e mult mai usoara pt. "Cezar". El nu mai trebuie sa divida pt. ca deja suntem divizati, si inca in bucati atat de mici ca 2 romani pusi laolalte si isi vor scoate ochii in mai putin de 1 saptamana.

Ne uitam peste gard la vecinii din vest si le vedem doar masinile, hainele, LCD-uri, orasele ingrijite, verdeata etc. Dar pomii sunt pusi si de om, nu numai taiati de om. Curatenia nu se face singura ci sunt oameni care o pastreaza in primul rand. Iar masinile si tehnologia in general sunt rodul a zeci de ani de cercetari si munca, muulta munca. Iar civilizatia oraselor are in spate civilizatia natiunii, bunul simt, notiunea de comunitate, grija fata de celalat.

In incheiere. Ma aflu in Germania de 9 luni si pot spune ca doar acum mi-am cunoscut cu adevarat neamul. Ca doar acum am vazut cine, dar mai ales ce suntem. Si imi vine sa plang. Imi vine sa scutur pe fiecare roman care imi iese in cale si sa-i strig: TREZESTE-TE!

Cand ma gandesc ca tara asta a fost aproape rasa, iar acum sunt cea mai mare economie din Europa (cu, sau fara ajutorul americanilor tot aici ar fi ajuns mai devreme sau mai tarziu). Cand ii vad ca pe strada unde locuiesc se saluta unul pe altul zambind, se intalnesc la crasma seara si povestesc tot felul, ca atunci cand unul are o nevoie, ceilalti ii sar in ajutor, ca atunci cand vad o nedreptate nu trec pe langa ea indiferenti, imi doresc sa ma fi nascut german. Cu toata rusinea ce le-a adus-o Hitler sunt tot mai putin dezonorati decat noi romanii.

Ne inchipuim ca taindu-ne legaturile cu trecutul vom putea construi viitorul. Ne inchipuim ca renegandu-ne credinta si Biserica Stramoseasca (care a fost singura constanta si alinare de'a lungul intregii noastre istorii) vom fi mai apti pt. a fi bagati in seama de puterile lumii.

Fara credinta, traditie si istorie nu suntem decat acel "S'il vous plait, messieur" cu mana intinsa catre mai marii acestei planete.


Nu am spus aceste lucruri pt. a fi trendy si pt. a ma alinia la curentul de auto-denigrare. Ci pt. a trage un semnal de alarma in al 24-lea ceas. Pt. ca acolo ne aflam. Dupa acest ceas vine doar pacla istoriei cand nu vom mai exista ca popor ci doar ca entitati disparate.

Nu putem schimba nimic in Romania, decat pe noi insine. Iar cand ne vom fi schimbat noi, lucrurile se vor indrepta de la sine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu